Veszettségi hirdetmény

Veszettségi hirdetmény

A Lakosság Figyelmébe!

2023. február 24-én Tiszabecs községben veszettséget állapított meg rókában az állategészségügyi szolgálat. Ezen a területen 2022. őszétől ez már az 5. eset. A magyarországi rókaállomány veszettséggel való fertőzöttségének kizárása; a veszettség esetleges megjelenésének minél előbbi felderítése; illetve az emberi megbetegedések megelőzése érdekében az alábbiakra hívom fel a figyelmüket.

  • A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XI 1. 20.) FVM rendelet - 4. § ( 1) bekezdése alapján minden 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező évente veszettség ellen beoltatni. Ajánlott a macskák veszettség elleni oltása is.
  • Valamennyi idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő emlős állat, illetve madár észlelése esetén jelezni kell azt a szolgáltató vagy hatósági állatorvosnak, vadon élő állatok esetén a vadászatra jogosultnak, vadászati hatóságnak. A veszettség tüneteiről és a veszettség gyanújáról bővebb, közérthető információ olvasható a NÉBIH tematikus honlapján: veszettsegmentesites.hu.
  • A betegségre gyanús vagy természetellenesen viselkedő állatot - amennyiben az elzárása egyáltalán lehetséges és veszély nélkül megtehető - olyan helyre kell elkülöníteni, ahol más állatokkal nem érintkezhet.
  • Amennyiben külterületen elhullottan talált rókát vagy egyéb vadon élő emlősállat hulláját észleli, hagyja érintetlenül és jelezze azt a területen működő vadászatra jogosultnak.

dr. Tamás Péter Ferenc
vármegyei főállatorvos
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

Időjárás

booked.net

Névnap

2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna, Hanna
05:34 18:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.