Hírek

Második adventi gyertyagyújtás

2advent

Advent második vasárnapján Diák Péter református lelkész Úr a következő gondolattal gyújtotta meg a második gyertyát:

 „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”
Zsoltárok könyve 90. fejezet. 12. vers

Az egyik, amit megtanultunk ebben az évben, hogy a magától értetődő többé nem létezik.

„Találkozunk a nagymamánál”, vagy „holnap megnézzük a moziban egy filmet”, vagy „hétfőn megbeszéljük a suliban”, vagy „vasárnap megyünk a templomba…” Nos, néhány mondat azok közül, amelyek sziklaszilárdak voltak. Hiszen a nagyi mindig szívesen látott minket, a mozi azért van, hogy filmeket nézzünk, amikor nincs szünet, nyolckor becsengetnek, vasárnap pedig nyitva a templom. Sziklaszilárd tények, mindig is így volt, mindig is így lesz. Legalább is eddig ezt hittük.
De nem. Meg kellett élnünk és meg kell értenünk, hogy egyáltalán nem természetes az, amit mi annak veszünk. Azok, akik átéltek egy világháborút, ismerik ezt az érzést már régóta, most mi is megismertük. Egy világjárvány kellett hozzá.
Lehet lázadozni ellene, lehet beletörni, lehet visszasírni a kényelmes evidenciákat, de nem érdemes. Amúgy is csak illúzió volt. És még csak nem is tragédia, ha átállítjuk magunkat. Hiszen ha nem természetes az, amit egyébként naponként annak veszünk, akkor ajándék. Hirtelen értékesebb lesz minden, azzal, hogy sérülékeny és veszendő.
És nemcsak ajándék lesz minden, hanem lehetőség. Amivel élni kell, amit be kell tölteni, amiben százszázalékosan jelen kell lenni. És így lesz súlya a nagymamánál való családi alkalomnak, a mozinak, az évnyitónak és a templomnak.
Köszönjük Urunk, ezt a súlyt, hogy észrevettük a megszokott dolgaink értékét, hogy rádöbbentünk, semmi sem érkezik csak úgy magától. Semmi sem természetes, még a folyton visszatérő, a mindennapos, a nyűggel teli is kegyelem. Épp ezért értékes, és így lesz maradandó minden. Az is, amit mi teszünk hozzá.
Ez a második gyertya emlékeztessen minket arra, hogy minden ajándék az életünkben és minden értékes. Tudjuk bölcsen felhasználni az időnket és az életünket! Azaz „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”

Ámen

Mindenkinek kellemes adventi várakozást kívánunk!

Időjárás

booked.net

Névnap

2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
04:56 20:39

Holnap
Magdolna, Magdaléna, Léna
napja lesz.