Hírek

Tájékoztatás a 2021.01.01-jét követő, adózással kapcsolatos változásokról

  • Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CX V111. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően (2021.01.01-töl) az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét — ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést — és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti. Az e-önkormányzat portál helyi iparüzési adó űrlapjai visszavonásra kerülnek. Javasoljuk, hogy adózóink legyenek a fentiekre figyelemmel az elektronikus ügyintézés során!
  • Fenti törvény 101. §-a alapján 2021.01.01-jétől az állami adóhatóság veszi át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól. 2021 előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében még az önkormányzati adóhatóság köteles eljárni, függetlenül attól, ha az adókötelezettséggel kapcsolatos fizetési határidő 2021. évre áthúzódó.

A 2021. évtől kezdődő időszakra járó adót az állami adó- és vámhivatal számlájára kell megfizetni, az adó- és vámhatóság 2021-ben kiadandó határozata szerint.
Pappné Vass Erzsébet jegyző nevében és megbízásából

Váriné Lunzer Enikő
aljegyző