Hírek

Az esőzések utáni esővíz elvezetése

NYÍRSÉGVÍZ teteje

Tisztelt Felhasználók!
Bizonyára Önök is tapasztalják, hogy az elmúlt évek éghajlatváltozása következtében Magyarországon egyre szárazabbak a tavaszi, nyári hónapok és egyre jellemzőbbek a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőzések, melyek komoly problémákat okoznak térségünkben. A rövid idő alatt lehullott, intenzív csapadékot a közterületeken található nyílt, illetve zárt elvezető rendszerek képtelenek egyszerre elvezetni, azonban ezúton is kérjük a Tisztelt Felhasználókat, hogy

az esőzések után NE A SZENNYVÍZCSATORNÁBA vezessék
a megnövekedett mennyiségű csapadékvizet, mert:

  • a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. ellátási területén a települési szennyvízelvezető rendszerek úgy lettek kialakítva, hogy azok csak a mindennapos használat során keletkező szennyvizet képesek összegyűjteni és elvezetni, az oda bejutó nagyobb mennyiségű csapadékvizet már nem. Éppen emiatt jogszabály írja elő azt, hogy az ilyen kialakítású szennyvízcsatornákba csapadék vizet juttatni tilos! (58/2013.(II/27.) Korm. rendelet – 85.§ (5) bekezdése).
  • Ha a lakosság nem tartja be ezt a tilalmat, az ahhoz vezethet, hogy a szennyvízzel keveredő csapadékvíz visszatorlódik a hálózatban.
  • A visszatorlódás során a szennyvízzel kevert esővíz máshol – jellemzően a mélyebben fekvő területeken – elöntést/elöntéseket okozhat. (Ilyenek lehetnek például a közterületi szennyvízaknák, tisztító nyílások vagy az ingatlanokon belüli padlóösszefolyók, WC-k, kézmosók és egyéb szerelvények.)
  • A csapadékvíz bekötése a szennyvízcsatornába nemcsak helytelen felhasználói magatartás, hanem jogszabályellenes és büntethető!
  • Ráadásul, a szennyvíz közcsatorna-hálózatba folyamatosan vagy esetenként, illegálisan bevezetett csapadékvíz nem csak az üzemeltető NYÍRSÉGVÍZ Zrt. számára jelent számottevő működési többletköltséget, hanem – a szennyvízzel kevert esővíz visszaduzzadása – a mélyebben fekvő ingatlanok tulajdonosainál is jelentős anyagi kárral járó bosszúságot okoz.

MINDENKI GONDOLJON ARRA, HOGYAN VISELNÉ AZT, HA NÁLA IS BEKÖVETKEZNE A SZENNYVÍZZEL KEVERT ESŐVÍZZEL TÖRTÉNŐ ELÖNTÉS!

Mivel a szennyvíz fertőzésveszélyes anyag és a hálózatból kikerülve komoly problémákat okozhat nem csak közegészségügyi szempontból, hanem nagyon sokszor anyagi értelemben is, ezért kérjük, hogy amennyiben az Ön ingatlanáról is csapadékvíz kerül a szennyvízcsatorna-hálózatba, akkor a bevezetés megszüntetéséről haladéktalanul szíveskedjen intézkedni! Tapasztalataink szerint a károsultak egyébként legtöbbször olyan jogkövető, a társadalmi együttélés szabályait betartó embertársaink, akik jogos felháborodással kérik a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. munkatársaitól, hogy tárják fel és kezdeményezzék a visszaduzzadásokat okozó illegális csapadékvíz rákötések megszüntetését. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy aki a csapadékvíz szennyvízcsatorna hálózatba történő jogellenes bevezetésével másnak kárt okoz, azt a károsult kérelmére a bíróság akár a keletkezett kár megtérítésére is kötelezheti. (Ptk. 6:519. §)

Tanuljuk meg fenntarthatóan használni a csapadékvizet, nagy szükség van rá!

Az említett éghajlatváltozás miatt az esővíz gyűjtése és fenntartható módon való elvezetése-tárolása-használata a magyarországi vízgazdálkodás egyre fontosabb részévé válik. Érdemes jól hasznosítani és nem elpazarolni a szennyvízcsatornába történő bevezetéssel!

NYÍRSÉGVÍZ alja

Időjárás

booked.net

Névnap

2024. július 23. kedd
Lenke, Borisz
05:15 20:39

Holnap
Kinga, Kincső, Kerka
napja lesz.