Hírek

Veszettség elleni védekezés

Veszettség elleni védekezés

A Lakosság Figyelmébe!

2022.szeptember 26-án Botpalád településen kilőtt rókában veszettség vírusa került kimutatásra.

A magyarországi rókaállomány veszettséggel való fertőzöttségének kizárása; a veszettség esetleges megjelenésének minél előbbi felderítése; illetve az emberi megbetegedések megelőzése érdekében az alábbiakra hívom fel a figyelmüket.

• A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet — 4. § (1) bekezdése alapján minden 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező évente veszettség ellen beoltatni. Ajánlott a macskák veszettség elleni oltása is.

• Valamennyi idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő emlős állat, illetve madár észlelése esetén jelezni kell azt a szolgáltató vagy hatósági állatorvosnak, vadon élő állatok esetén a vadászatra jogosultnak, vadászati hatóságnak. A veszettség tüneteiről és a veszettség gyanújáról bővebb, közérthető információ olvasható a NÉBlH tematikus honlapján: veszettsegmentesites.hu.

- A betegségre gyanús vagy természetellenesen viselkedő állatot — amennyiben az elzárása egyáltalán lehetséges és veszély nélkül megtehető — olyan helyre kell elkülöníteni, ahol más állatokkal nem érintkezhet.

• Amennyiben külterületen elhullottan talált rókát vagy egyéb vadon élő emlősállat hulláját észleli, hagyja érintetlenül és jelezze azt a területen működő vadászatra jogosultnak.

Dr. Tamás Péter Ferenc
megyei főállatorvos Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

Időjárás

booked.net

Névnap

2024. július 23. kedd
Lenke, Borisz
05:15 20:39

Holnap
Kinga, Kincső, Kerka
napja lesz.